Musetelul
Musețelul este o plantă erbacee, anuală, spontană, atingând o inălțime între 20 și 60 cm și este mult ramificată, cu flori grupate în capitule terminale.
Această plantă conține: ulei volatil bogat în chamazulenă, substanțe amare de natură sescviterpenică, flavonoide, substanțe de natură cumarinică, colină, mucilagii, acid salicilic, fitosterine, substanțe glicozidice, acid clorogenic, camilină, vitamine, săruri minerale.
Proprietăți
- antiinflamatoare
- antiseptice
- analgezice
- antihistaminice
- cicatrizante și gastrice
- acțiune antiseptică și decongestivă anorectal
- tonic capilar
Bun sedativ antispasmatic și stimulent în cistite, în tratamentul enterocolitelor, gastritelor, dismenoreelor, diareei, colicilor intestinale, infecțiilor renale, în boli ale ficatului, în unele stări alergice, în astmul bronșic al copiilor. Calmează iritațiile oculare.
Are multiple întrebuințări sub formă de cataplasme, gargară, clisme, băi în diferite afecțiuni : arsuri, hemoroizi, răni, dureri de gât, diferite ulcerații ale pielii, abcese dentare, conjunctivite, calmează tenurile înroșite și iritate.
Ceaiul de musetel este folosit des si pentru ameliorarea inflamatiilor cavitatii bucale sau a gingiilor, dar si ca sedativ pentru a reduce anxietatea. Are unele efecte de relaxare ale problemelor digestive, intre care starile de greata, diareea si indigestia.
Cei mai multi dintre experti sunt de parere ca ceaiul de musetel poate fi consumat in siguranta, fara sa produca efecte secundare majore. Cu toate acestea, in doze prea mari poate duce la aparitia unor stari de ameteala sau chiar la stari de voma.
In alte cazuri, ceaiul de musetel poate provoca reactii alergice la acele persoane care au alergie la plantele din familia Asteraceae cum ar fi ambrozia, paralutele sau crizantemele.
Renunta la ceaiul de musetel daca esti alergic la una dintre plantele de mai sus, dar si la produsele cosmetice pe baza de extract sau uleiuri esentiale de musetel, pentru ca pot provoca alergii ale pielii sau iritatii ale ochilor.
Consumul excesiv de ceai, pe o perioada indelungata, poate avea efect anticoagulant, din cauza unuia dintre compusii chimici pe care ii contine planta, respectiv cumarinele. Prin urmare, renunta la ceaiul de musetel cu cel putin doua saptamani inainte de o operatie, pentru evitarea potentialei interactiuni cu anestezicele generale.